Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nadměrný hluk je podle hygienické stanice v Brně v pořádku.

Byznys a lobismus ohýbá právo a lidé, kterých se to dotýká, pouze klopí hlavu. Mají ale nějakou možnost? Mohou se obrátit na vykonavatele práva, na ty, které si povinně platíme, aby nám pomáhali dělat život kvalitnější? Pomůže to?

V době dovolených se probudilo brněnské letiště a zvýšilo frekvenci charterových letů. Ovšem tyto malé společnosti, aby ušetřily, využívají koridory nad obydlenými plochami, a jejich hlučná letadla létají ve výškách, že ani malý kluk je nemá problém trefit prakem.

Co je ovšem do nebe volající (nebe je místo, kde by měla létat letadla), oni létají nad Brnem i v noci.

Díval jsem se, jaký je pohyb letadel ve vyspělých demokraciích (kterými se tak rádi oháníme), kde úředníci placeni z daní britských plátců něco ještě pro své občany dělají.

Z Londýnského letiště Heathrow (cca 23 km od centra Londýna), které je největší v Evropě, odletí 15. 8. 2018 mezi 6:00 a 22:30 2378 letadel.

Ovšem v noci mezi 22:30 a 6:00 nevzlétne letadlo ani jedno. Proč? Protože se voliči ozvali a úředníci pracovali? Protože zákony mají logiku? Protože lidé se chtějí mít lépe?

Z letiště Tuřany (cca 8 km od centra Brna), které je v těchto letních měsících vytíženo k prasknutí, odletí 15. 8. 2018 mezi 6:00 a 22:30 11 letadel (což je cca 200x méně než z Heathrow).

Ovšem v noci mezi 22:30 a 6:00 vzlétají 4 letadla (což je nekonečně krát více než u Heathrow). Proč? Protože je to tady všem jedno? Protože zákony nemají logiku? Protože se Čech přizpůsobí?

Přílety mají obdobnou logiku. Tady vidíte leteckou online mapu: http://www.flightradars.eu/en_radarbox24.html

Tak jsem se tedy rozhodl naše úředníky kontaktovat. I když jsem si nedělal naději, neboť sleduji naše soudnictví a obzvláště pečlivě kauzu H-Systém a nestačím valit oči. Ale říkal jsem si, ministerstvo zdravotnictví není ministerstvo spravedlnosti, kde není žalobce, není soudce, líná huba holé neštěstí…

Bydlím 5 km od letiště, tak to nebude asi jen můj problém. A jak jsem se ptal po okolí, lidé jsou rozhořčeni a chtějí psát petice. Já ale rád řeším věci sám a ještě k tomu když jsem v právu, tak proč ne, že? Omlouvám se Vám, za svoji naivitu.

Tož jsem napsal na hygienu:
..................................................................
„Dobrý den,
chtěl bych podat stížnost ohledně nadměrného hluku způsobeného přelety dopravních letadel nad naším domem.
Letadla létají v nízkých výškách a hluk je tak velký, že nás několikrát za noc probudí. Hluk nadměrně vzrostl v těchto letních měsících.
Předem děkuji za rychlé vyřízení stížnosti.
Ing. David Bohatý“
..................................................................
Musím uznat, že odpověď dorazila do týdne. Předmět emailu ukazuje, že moje stížnost na hluk putovala:
..................................................................
„Předmět: Re: [Fwd: [Fwd: nadměrný hluk]]]“
..................................................................
No a tady je odpověď z úřadu:
..................................................................
„Dobrý den, pane Bohatý!
K problematice hlukové zátěže během přeletů dopravních letadel nad Vaším domem na adrese ..... sděluji následující. I když jednotlivé přelety letadel jsou pro obyvatele velmi rušivé, nelze je hodnotit izolovaně, protože není stanoven hygienický limit vyjádřený maximální hladinou hluku, ale hodnotí se ekvivalentní hladinou akustického tlaku A (energetický průměr) a přepočtem na celou denní dobu (06.00-22.00) a na celou noční dobu (22.00-06.00), tzn. musí být zohledněny rušivé hlučné přelety a tiché intervaly mezi nimi. Navíc se hygienický limit hluku z leteckého provozu vztahuje na charakteristický letový den (průměrný počet letadel za rok), proto nelze hodnotit hlučnost na základě četnosti např. během prázdninových měsíců, kdy je provoz na letišti každoročně vyšší.
Z úřední činnosti KHS JmK vyplývá, že i u nejzatíženějších objektů v okolí letiště Tuřany bylo zjištěno dodržení stanovených hygienických limitů hluku pro denní i noční dobu, a to s velkou rezervou. Předmětná lokalita ul. ..... se nachází v podstatně větší vzdálenosti. 
Dozorovat nebo ovlivnit letovou výšku letadel není v kompetenci KHS JmK.
S pozdravem Fajkošová
MVDr. Ivana Fajkošová
Krajská hygienická stanice JmK se sídlem v Brně
oddělení hygieny obecné a komunální
Jeřábkova 4, 602 00 Brno
tel: 545 113 016
..................................................................

Absurdní? Úřad, který má chránit obyvatele od nadměrného hluku píše, že když si to zprůměruji, že je tam vlastně ticho? Vítejte profesionální dělostřelci, můžete cvičit i v noci mezi paneláky. Vítej, strýčku Pepine, už Tě nebude nikdo okřikovat. Vážení hospodští, nechte povykovat své hosty do 23:00 na zahrádkách, ono když se to zprůměruje s časem do 6:00, ono je vlastně ticho.

Tož jsem tedy paní veterinářce odepsal, i když jsem věděl, že jsme každý z jiné planety a že hygienu hluku, včetně mé maličkosti, má zcela na háku.
..................................................................
„Dobrý den, paní Fajkošová!
Nechci po Vás, abyste dozorovala, nebo ovlivňovala letovou výšku letadel. Chci po Vás zajištění nočního klidu, abych se vyspal a mohl chodit do práce a platit daně, z kterých žijí také úředníci na KHS JMK.
Ujišťuji Vás, že průměrný počet letadel na obloze, ani v okolí letiště Tuřany mě nezajímá. Řeším pouze nadměrný hluk na ulici …...
Mám k Vám několik otázek:
1.) Tímto Vaším emailem KHS JMK povoluje několikrát za noc vydávat hluk (i když, jak píšete, je pro obyvatele velmi rušivý)?
2.) Je v pořádku několikrát za noc vyřvávat lidem u domu a několikrát za noc je probudit? Několik dnů, týdnů, měsíců v řadě (i když by to bylo, jak píšete, jen během prázdninových měsíců)?
3.) Mohu si stoupnout před Váš dům a několikrát za noc pustit motorovou pilu? Počítala byste i poté s ekvivalentní hladinou akustického tlaku A (s energetickým průměrem)?
4.) Jak se dá bránit proti překračování hladiny hluku v Brně? Kdo jiný, koho si platím z daní, to řeší?
Byl jsem odkázán na Vás:
„Vážený pane Bohatý,
vaše podněty ohledně nadměrného hluku, resp. možného překročení povolených limitů v okolí letiště Brno-Tuřany zasílejte na příslušnou Krajskou hygienickou stanici. ÚCL není žádným předpisem zmocněn k tomu, aby uvedené posuzoval.
S pozdravem
Ing. Jan Šikýř
ředitel obdoru provozu letadel
ÚCL“
5.) Myslíte si, že žijeme v právním státě?
Krásný den a klidné noci Vám přeji.
S pozdravem,
Ing. David Bohatý“
..................................................................

Do Absurdistánu se sarkasmus hodí. Jak ale jinak bojovat proti nefungující přebujelé byrokracii našeho státu, která se ohání nelogickou legislativou poslepovanou Poslaneckou sněmovnou, která místo aby pracovala, se jen hádá a politizuje. Omlouvám se těm pár poslancům, kteří chtějí pracovat pro dobro občanů ČR.

Odpověď už jsem jen prolétl:
..................................................................
Dobrý den, pane Bohatý!
Způsob hodnocení hlukové zátěže a hygienické limity hluku jsou určeny příslušnou legislativou, dle které se musí KHS JmK řídit, jinak by se jednalo o protizákonný postup. Provozní podmínky zdroje hluku musí být v případě sledovaného hlukového prostředí reprezentativní z hlediska dlouhodobé hlukové zátěže. Obdobně jako při hodnocení hluku z leteckého provozu se postupuje i v případě hluku z dopravy na železniční dráze, tramvajové dráze i pozemních komunikacích. Obtěžování nebo-li rušení hlukem je velmi individuální a nesouvisí s tím, zda je hluk nadlimitní nebo podlimitní. Podlimitní hluk může být rušivý a naopak nadlimitní někoho vůbec neobtěžuje.
Ano, také hluk z provozu motorové pily v rámci podnikatelské činnosti by se hodnotil ekvivalentní hladinou akustického tlaku A.
KHS JmK provedla státní zdravotní dozor spojený s měřením hluku z leteckého provozu a u nejzatíženějších objektů k bydlení v okolí letiště Brno-Tuřany nebylo zjištěno překročení stanovených hygienických limitů hluku. Pro lokalitu ul. ..... lze vyvodit stejný závěr.
Majitelem letiště Brno-Tuřany je Jihomoravský kraj a provozovatelem je LETIŠTĚ BRNO a.s., se sídlem Letiště Brno-Tuřany 906/1, 627 00 Brno.
S pozdravem Fajkošová
MVDr. Ivana Fajkošová
Krajská hygienická stanice JmK se sídlem v Brně
oddělení hygieny obecné a komunální
Jeřábkova 4, 602 00 Brno
tel: 545 113 016
..................................................................

Paní veterinářka mě poučila, že zdroj hluku se posuzuje z hlediska dlouhodobého. Tedy, že když 4x za noc v letních měsících si budu mezi bytovkami trénovat fanfáru na trubku (tedy pouze v rámci podnikatelské činnosti) tak je vše OK. I motorovou pilu si mohu prý pustit. Ale ono přece jde o slušnost mezi lidmi, nebo se mýlím?

Prý by vlastně porušili zákon, kdyby se snažili ten hluk řešit. Ó Dio, Dio. Svatá prostoto.

A nejspíš se mě snažila i upozornit, že mě vlastně tento nadlimitní hluk (cca 80 dB v peaku) neobtěžuje. No a dala mně dva kontakty, ať taky chvilku prudím někoho jiného.

Další odpověď už jsem nepsal, připadal bych si jak ve filmu 12 úkolů pro Asterixe, jak se v domě bláznů (úřad) snaží Asterix s Obelixem získat nějaký formulář.

Co říci závěrem, buď nad tím mávnu rukou a budu pokorný k těm, které si nedobrovolně a velmi dobře platím (tak to teda prr), nebo je donutím makat ve prospěch lepší životní úrovně.

Jen se točte, mlýny větrné!

Autor: David Bohatý | středa 15.8.2018 6:06 | karma článku: 28,61 | přečteno: 1384x
  • Další články autora

David Bohatý

Umřeme všichni – je to děsivé?

Byly doby, kdy nás strašila každodenní mediální masáž ohledně řecké krize, kdy hrozilo zhroucení eura, nová hospodářská krize a pád do obrovské chudoby.

10.10.2020 v 20:10 | Karma: 30,75 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Společnost

David Bohatý

Přátelský Írán

Pokud se našim blízkým zdály cesty do Nepálu, Indie, Kosova, Albánie, či Maroka nerozumné, navštívit Írán se jim zdálo přímo šílené.

26.8.2019 v 6:26 | Karma: 31,77 | Přečteno: 1438x | Diskuse| Cestování

David Bohatý

Jak ušetřit? Zkušenosti a doporučení.

Uložit si dnes peníze tak, aby Vám samy vydělávaly a neožírala je inflace, je kumšt. Ukáži Vám několik možností, ale klasické banky mezi nimi nehledejte.

12.8.2019 v 6:12 | Karma: 19,79 | Přečteno: 854x | Diskuse| Ekonomika

David Bohatý

Nepálský Himálaj se zastávkou v Dillí a v Dubaji.

Rozhodli jsme se s mojí ženou Terkou, že pojedeme do jedné z nejchudších zemí v Asii a budeme tam chodit pěšky.

26.11.2018 v 6:06 | Karma: 26,23 | Přečteno: 971x | Diskuse| Cestování

David Bohatý

Nedostupná žena jménem Hypotéka.

Pokud se budete chtít dvořit Hypotéce, budete potřebovat více než šarm a odvahu. Od října roku 2018 bude třeba splnit 3 přání, které Vám dají mnoho práce a zaberou spoustu času.

18.6.2018 v 6:06 | Karma: 23,49 | Přečteno: 974x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3079x
Obdivovatel Švejka, ale především člověk, který rád cestuje a občas i píše.

http://cz.linkedin.com/in/david-bohatý-91303169