Kouření způsobuje nervozitu

1. 06. 2017 6:01:17
Bylo, nebylo. Jedné teplé letní noci ve městě Drusba pan Goodman znervózněl. Do jeho pokoje ve druhém patře secesního domu neurvale vtrhly z ulice hlasy a hned za nimi vplouval do bytu hnusný štiplavý cigaretový dým.

Pan Badman zas dole na ulici před svými dveřmi vykecával s panem Smokemanem a při bouřlivé diskuzi o panu Fairmanovi hulil jedno žváro za druhým. Trpělivý pan Goodman trpěl a rozhodl se, že toto tedy už dále trpět nebude.

Druhý den se pan Goodman osmělil, zašel za panem Badmanem a prosil ho o omezení hluku a kouře pod jeho okny. Pan Badman uznal, že na veřejném prostoru není jeho počínání správné, zastyděl se, omluvil a zamyslel, a slíbil panu Godmanovi, že s tím něco udělá.

Byt pana Badmana byl veliký a nevyužitý, a tak se rozhodl, že jeho největší místnost promění na místnost společenskou. Dokoupil dokonce do tohoto prostoru luxusní barový pult, osadil ho pípou s emblémem půllitru a byl na sebe hrdý.

Od té doby již vysedával pan Badman se svými přáteli v baru. Pan Drunkman ocenil zejména barový pult s pípou a nad kuchařským uměním pana Badmana jásal hlavně pan Fatman. No a pan Smokeman si vychutnával tabák virginský ze své vyřezávané dýmky a popíjel u toho filipínský rum. Pan Smokeman tvrdil, že alkaloidy z tabáku ho uklidňují a že díky tomu, že není tak nervózní, dožije se určitě o mnoho let více.

Dny plynuly a pan Goodman byl spokojen, že může v klidu spát u otevřeného okna a zcela nic ho neruší. Teda až na občas projíždějící auto, řev ptáků z okolních stromů, měsíc v úplňku, světelný smog z pouličních lamp a pár dalších nepodstatných věcí.

Po čase pana Badmana přemluvili jeho přátelé, aby svůj um nenechal zahálet a bar s pivem jako křen a s úchvatnou kuchyní otevřel i pro veřejnost. Škádlili ho, že nad jeho kulinářskými výtvory by se i slavnému kuchaři Vulgarmanovi sliny sbíhaly.

Nemuseli ho přemlouvat dlouho. Stačilo pár úprav, vylepšit klimatizaci, odvětrávání kouře, dokoupit další pípu, nebo lépe dvě, upravit toalety, zaměstnat číšníka, zaučit kvalitního kuchaře, sehnat tři čtvrtě miliónů razítek a uspokojit úřednického šimla. A stalo se.

O kvalitě baru se nesly zkazky do široka, do daleka, do vysoka, do hluboka. Hosté vychutnávali šťavnaté steaky, pili moky zlatavé, kouřili doutníčky kubánské, bavili se, vtipkovali a smáli se.

Jednou takhle večer se v baru objevil i pan Goodman. Objednal si vypečenou kachnu s červeným zelím, bramborovým knedlíkem a světlounké pivko jak lesk dukátů, pivko jak na sedmém schodu vychlazené. Bavil se, vtipkoval a smál se. Ovšem, když se potom pan Goodman vrátil domů, zjistil, že jeho oblečení příšerně zapáchá a že odvětrávání v baru všechen kouř nezachytilo. A ještě ke všemu si uvědomil, jak moc kouření škodí zdraví. A protože se strašně přežral toho tučného, nezdravého káčátka, po kterém jistě jeho maminka teskní, a přepil se toho nevyzpytatelného alkoholického chlastu, díky kterému již přišlo o život nemalé množství lidí, nemohl usnout, a tak přemýšlel. Přemýšlel, jak zatočit s tím odporným hulením.

Hned druhý den, co ho přestala bolet hlava, začal si stěžovat u pana poslance Fairmana, jak je pasivní kouření nebezpečné a jak ho musí trpět ve veřejných prostorách. Statistiky přece hovoří jasně a ve vyspělých demokraciích jakými jsou Kuřim, Hulín a Šluknov kouřit v barech už dávno zakázali. No, a jelikož k panu Badmanovi chodilo domů na pivko a jídlo více lidí, kterým kouř vadil, a ti si také stěžovali, tak páni poslanci zakázali v baru pana Badmana kouřit. Tedy hned poté, co si díky daním od pana Badmana a daním z tabákových výrobků zvýšili platy. Divoká neokovaná úřední kobyla zařehtala, zakopala kopyty kolem dokola a zlo bylo poraženo.

Pana Badmana se ale počínání lichokopytníka dotklo. Pochopil, že šlápnul do kobylince a na své vichrem ošlehané tváři má obtisknutou rohovinu. A to už neunesl a na své dílo zanevřel. Kuchaře a číšníka propustil, bar zrušil a pípy prodal. Z místnosti udělal knihovnu, ale protože tam měl i literaturu od spisovatele Obscenemana, tak místnost už raději nikdy pro veřejnost neotevřel.

Rok se s rokem sešel a jedné teplé letní noci ve městě Drusba pan Goodman opět znervózněl. Do jeho pokoje ve druhém patře secesního domu neurvale vtrhly z ulice hlasy a hned za nimi vplouval do bytu hnusný štiplavý cigaretový dým....

Autor: David Bohatý | čtvrtek 1.6.2017 6:01 | karma článku: 28.56 | přečteno: 641x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 77 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 11.42 | Přečteno: 153 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 11.25 | Přečteno: 300 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3074

Obdivovatel Švejka, ale především člověk, který rád cestuje a občas i píše.

http://cz.linkedin.com/in/david-bohatý-91303169

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...